Ten serwis wykorzystuje pliki Cookie - więcej informacji X

nr 37

kliknij, aby zobaczyćWielki Tydzień – więc w ferworze ostatnich przygotowań do świąt prezentujemy…
 
Przepisy postne! Lecz nie, nie chodzi tu bynajmniej o kulinaria – nie podpowiemy Wam, jak najlepiej przyrządzić kaczkę (czy mąż zje ze śliwką?), czym nafaszerować jajka (żeby smakowały nawet teściowej), czy je dodać do schabu pieczonego czy też nie...
 
Dzisiaj, w drugim dniu Wielkiego Tygodnia, podpowiadamy Wam przepisy „duchowe”. Otóż 14 lutego 1922 roku (nie mylić z Walentynkami) Stolica Apostolska rozesłała zalecenia w kwestii spożywania potraw mięsnych i postu od nich (obowiązywał wszystkich wierzących, którzy ukończyli 21 lat aż do 60 roku życia), dopuszczając przy tym dyspensę (z wyjątkiem Wielkiego Piątku), przypominając o „podwójnej gorliwości w modlitwie” i sugerując „hojniejszą jałmużnę postną”.

Nasi przodkowie mieli w tej kwestii wiele zrozumienia i powagi – tak, jak kuśnierz Jakub Teichmann, który ofiarował pieniądze na zakup śledzi dla ubogich (dokumenty w linku). Dla tych, którzy jednak potrzebują kulinarnych podpowiedzi przed świętami, mamy ciekawostki m.in. o dekretach cesarskich w kwestii targów wielkopostnych:
https://szukajwarchiwach.pl/search?q=wielki%20post%20XARCHro%3A45
Do góry Menu Strony